CHAGAN

     

Sommaren  2012 fick jag först höra om chagan/sprängtickan. Det var i en facebookgrupp och dess helande och läkande egenskaper publicerades. Jag blev förstås intresserad och började se mej om efter ett exemplar. I september fann jag så det första exemplaret.

Jag sågade ner, delade i portionsbitar och torkade. Jag var lite försiktig med användandet så jag visste att svamp göder svamp, men  småningom fick jag motsatt information - nämligen att chagan är bra för bll a candidasvamp.

Sedan i januari 2013, har jag druckit den ytterst frekvent.

Jag fortsatte att leta och inte förrän i maj fann jag nästa exemplar. Det var flera chagor som växte i samma område.


Under sommaren har jag sålt chagan på marknader och intresset för dem som jag har låtit smaka av ett uppkok har varit ganska positivt. Jag kan säga att jag under några månader endast har mött en handfull marknadsbesökare som känner till chagan och dess läkande och helande egenskaper. De som har känt till den har haft postivia berättelser att föremedla.


Chagan är en parasit som växer företrädesvis på björk men även på andra lövträd. Den växer en på tusen eller en på fem tusen träd, informationen är varierande.


Chagan smakar som ett svagt te och är ytterst lättdrucken.  För närvarande kokar jag själv upp den tillsammans med ingerfära och lite kardemumma. Jag slår upp den i en mugg och tilllsätter en tsk rå kakao och när den svalnat lite, en tsk honung - mums tycker jag.

Här nedan delar jag lite infor från en annan blogg också: Lev väl och spira.


För att förstå hur näringstät chagan är låter jag dela inforamtion om dess antioxidativa effekt - ORAC-värde.


Sprängticka (chaga)                          365 570

Acai bär, frystorkade                           41 000

Rå kakao                                           26 000

Goji bär                                             25 310

Katrinplommon                                     5 890

Lila kål                                                4 200

Granatäpple                                         3 370

Russin                                                 2 890

Blåbär                                                 2 450

         CHAGA – SPRÄNGTICKASprängticka - chaga

En outnyttjad resurs full med fytokemikalier och betulin som stärker ditt immunförsvar är sprängticka, Inonotus obliquus. I hälsokosten kallas den Chaga och har använts i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Sprängticka växer främst på björk och är en rötsvamp som äter upp björkens näring. Den uppkommer efter att björken har fått en frostskada. Efter 15-30 år ramlar tacka/chagan av och björken dör.

Den är lätt att känna igen, ser ut som en förkolnad utväxt på björken. Inuti är den järnfärgad, orange och mjuk som kork. Plocka bara stora exemplar, när du har plockat den växer den inte tillbaka.

Dela i mindre bitar och torka i torkapparat eller i ugn till dess att den är torr rakt igenom.

Tickan/chagan är lättast att dela medan den är rå. När den är torkad blir den torr som murket trä.


Tickan/chagan

Innehåll:

polysackarider som förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer bakterie och virussjukdomar.

Betulinsyra som hjälper mot tumörer, malaria, tumörer och infektioner.

Melanin som förbättrar hår, naglar och hy.

massa fytokemikalier, eller fytonutrienter, mineraler och aminosyror som saponin, magnesium, krom, järn m.m


Att använda chaga

Du kan många gånger bryta av tickan från träden, ibland kan det behövas en såg eller en yxa. Dela upp svampen i mindre bitar och låt torka några dagar. Om man har en stark mixer (blendtec/vitamix) kan man sen mixa tickan till ett fint pulver. Annars kan du mortla den till ett pulver eller använda lite större bitar. Jag har också hört talas om folk som kokar hela tickan. Efter några uppkok måste du iså fall koka tickan längre och längre för att få ut de aktiva ämnena, men du kan koka tickan många gånger, upp till 10-15 ggr. Koka till dess att vätskan får en färg som liknar kaffe.


Tickan/chagan kan mixas till ett pulver och användas till vattenutdrag. Till 1 matsked chaga/ticka hälles ½-1 liter kokande vatten och låt stå och dra över natten. Drycken är perfekt som utfyllnad till smoothies, eller lätt uppvärmt och kan drickas som te på morgonen, en bra start på dagen.


Inte alla ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängtickan är vattenlösliga så för att få ut mest möjliga kan man också göra ett alkoholutdrag av pulvret som blir över.


(Info från bloggen: Lev väl och spira)


Man kan även ta 2 st golfbollsstora bitar i 2 l vatten, som kokas i ungefär 2 timmar till dess de får en kaffeliknande färg.

Önskar man snabbare resultat – tag en enkronasstor bit och låt koka i cirka 15 min.


Den färdiga drycken kan sedan förvaras i kylskåp i tre till fem dagar.
Här nedan låter jag publicera bilder på hur olika chagan kan växa och se ut samt hur jag delar, torkar i torkapparatem Evermat, paketerar och säljer den.


Jag rekommenderar även varmt boken: "Chaga King of Medical Mushromms" av David Wolfe

Jag beställde min bok via Råvarubutiken. Om den inte finns där kan man hitta den på nätet. Boken är skrivern på engelska.

Där kan man läsa ytterligare om chagans helande och läkande egenskaper, hitta recept, läsa om forskning som bedrivs etc. 

 
                               CHAGA  - SPRÄNGTICKA


 

                  


 

 


Chagans storlek kan variera avsevärt. Vissa är endast lite större än en tennisboll, medan större exemplar ofta växer drygt ett kilo. Nu kan det vara svårt att fåloss en hel chaga i taget.

Jag brukar använda en liten bågsåg och såga så nära stammen som jag kan. Ibland använder jag även en yxa för att kunna komma lite närmre än vad det går att komma med sågen.

En god vän tipsade om att använda stämjärn och det gjorde jag när jag skördade mitt senaste exemplar. Jag sågade nästan hela chagan men när jag inte längre kom åt med sågen tog jag ett stämjärn och bände loss det som var kvar. Stämjärnet gör att man kan komma en bit in i trädet då chagan växer en bit in.

Jag använder allt på chagan. Tar tillvara på alla smulor och allt pulver som blir då den delas i större bitar. Jag väljer att göra bitar istället för att mala till pulver. När jag säljer har jag vägt upp i påsar om 50 gram. Bitarna tar jag sedan upp och torkar mellan varven som jag kokarur dem.

                              NYA CHAGA-RECEPT

Chaga- Coco


3 dl Chaga

1 msk kakao

1 tsk kokosolja


Om du vill kan du lyxa till det med 1 tsk honung eller kokossocker.

Du kan även krydda med 1 tsk kanelInga-Chaga


3 dl chaga

3 cm färsk skala ingefära

1 skiva citronChaga- Chilli


3 dl Chaga

1 pressad citron, saften

1 tsk chilipulver

Söta vid behovChagalatte


3 dl chaga

1 tsk vanilj

1 msk kakao

2 msk honung

½ tsk muskot

1 tsk kanel

0.5 l mandelmjölk eller annan mjölkChia-Chaga


3 dl Chaga

1 tsk chia-frön

2-3 tsk citronsaft

1 tsk honung (vid behov)


Lägg i chiafröna i teet, rör om och låt det dra i fem minuter eller längre (ju längre du låter det dra, desto mer geleaktig blir chagan).

Rör i resten av ingredienserna. Drick allt även fröna.


Detta är indianernas tarahumara-indianernas berömda iskiate fast med chaga istället för vatten. Perfekt uppladdning inför ett ultramaraton i öknen.


Källa: Holistic Chaga

Text av Christer Barregren på Holistic och granskad av Bertil Wosk